Jdi na obsah Jdi na menu

Druhy vánočních stromků

Pokusíme se Vám přiblížit druhy vánočních stromků, které si u nás můžete koupit.

Můžete začít vybírat, jaký stromek chcete...

 

         Hlavní (nejžádanější) druhy vánočních stromků:           

 

Borovice černá - Pinus nigra

_borovice-cerna--35--jpg.jpg

Pochází z jižní Evropy, Malé Asie a balkánského poloostrova. Je velmi dekorativní a obvykle sytě tmavozelená. Jehlice jsou 8 – 15 cm dlouhé, větve pevné, má širší a hustší korunu než borovice lesní. Pro její dekorativnost v posledních letech její obliba v mnoha domácnostech stále stoupá.     

 

Jedle kavkazská - Abies nordmanniana

-jedle-kavkazska--11-.jpg

Pochází z Turecka a Kavkazu. Tato jedle roste značně pravidelně. Jehlice jsou dlouhé okolo 3 cm, na líci tmavozeleně lesklé, mají příjemnou ovocnou vůni. Je díky své kráse a trvanlivosti královnou mezi vánočními stromky. Spolu se smrkem pichlavým patří k nejvíce prodávaným vánočním stromkům v Evropě. Jako většina jedlí si dokáže udržet jehlice dlouhou dobu i v teplých místnostech.     

 

Smrk pichlavý stříbrný - Picea pungens glauca

smrk-pichlavy-stribrny--7-.jpg

Strom pocházející z jihozápadu Severní Ameriky. Vyskytuje se ve více varietách od tmavozelené po stříbřitou. Jehlice jsou tuhé a ostře zašpičatělé, píchají. Dlouho vydrží v původním stavu, příliš neopadává.

 

Další druhy vánočních stromků 

 

Borovice lesní - Pinus sylvestris - nemáme

borovice-lesni--22-.jpg

Naše domácí dřevina. Koruna bývá pravidelně kuželovitá, jehlice 3-8 cm dlouhé. Klasický vánoční stromek, v Čechách velmi oblíbený. Vydrží v teple bez opadu déle než smrk ztepilý.  

 

Jedle ojíněná - Abies concolor

jedle-ojinena---concolor--1-.jpg

Pochází ze Spojených států amerických a Mexika. Jedinečná jedle se sametově hebkým, dlouhým a nepichlavým jehličím rovnoměrného vzrůstu. Jehlice mají délku až 6 cm, vypadají jako ojíněné. Je jednou z nejkrásnějších jedlí.

 

Jedle vznešená - Abies procera - Nemáme

jedle-vznesena--1-.jpg

Pochází z Kaskádového pohoří od řeky Columbia, roste ale i jinde.         Velmi pěkná stavba stromu. Vyznačuje se velkými šiškami a velmi krásným vzhledem. Má kvalitní jehličí vhodné do podzimních a vánočních vazeb a dekorací. Často se používá na luxusnější adventní věnce.

 

Smrk ztepilý - Picea abies

smrk-ztepily--20--jpg.jpg  

Patří mezi naše domácí dřeviny. Původně byl rozšířen ve střední a jihovýchodní Evropě (od Alp až po Balkán). Tradiční vánoční strom. Pro nízkou cenu a prostou krásu je oblíben v mnoha domácnostech. K jeho největším nevýhodám patří brzký opad jehličí v trvale vytápěných prostorách.